Een ongeluk zit in een klein hoekje, dus geluk in de rest!

door | 6 jul 2024

Ook op kantoor zijn we dagelijks zo druk met productiviteit, deadlines en teamdoelen dat we haast vergeten dat we zonder een veilige en gezonde werkplek de uitdaging wel heel groot maken.

Met bovenstaande quote “Een ongeluk zit in een klein hoekje, dus geluk in de rest!” kom je al gauw in de verleiding om de kans op een ongeluk niet zo serieus te nemen, want met een beetje geluk red je het verder wel.

Er even over doordenkend weten we natuurlijk, dat een (werk)plek veilig is, omdat daaraan voorafgaand veel denkwerk is gedaan, zodat er een goed ontwerp kon worden gemaakt. Tijdens het gebruik wordt er onderhoud ingepland, worden blusmiddelen, een AED en een verbandtrommel opgehangen en wordt er jaarlijks een ontruimingsoefening gehouden. Er is keus uit verschillende (veiligheids-)opleidingen om beter te worden in wat je doet. En als er dan ook wordt gewerkt aan een bedrijfscultuur waarin ook de kleine signalen van de gebruikers aandacht krijgen, dan ben je met elkaar hard op weg een heel veilig kantoor te worden.

Veiligheid is dus niet zomaar ‘een kwestie van geluk. Veiligheid creëer je met elkaar en het is hard werken om uit dat ‘kleine hoekje’ te blijven.

Tips voor een veilige werkplek

  1. Houd werkplekken opgeruimd: Zorg ervoor dat gangen en werkplekken vrij zijn van obstakels die struikelgevaar kunnen veroorzaken. Waar zet je je laptoptas neer?
  2. Regelmatige opleidingen: Volg veiligheidsopleidingen en -instructies om op de hoogte te blijven van de beste praktijken en procedures. Vraag actief en bewust naar instructies die nodig zijn om veilig te kunnen werken.
  3. Onderhoud apparatuur: Zorg dat je alleen werkt met machines en apparatuur die goed onderhouden zijn c.q. regelmatig geïnspecteerd worden. Geen losliggende snoeren of stekkerdozen toestaan. Pak de gebruikshandleiding er eens bij, die is niet voor niets meegeleverd. Deze zouden gemakkelijk terug te vinden moeten zijn, bijvoorbeeld op het eigen intranet.
  4. Rapporteer gevaren: Meld mogelijke gevaren onmiddellijk, zodat deze snel kunnen worden aangepakt. Kun je zelf iets doen om de situatie direct veilig(er) te maken, doe dat dan!
  5. Nooduitgangen vrijhouden: Zorg ervoor dat nooduitgangen altijd toegankelijk zijn. Houd meerdere malen per jaar een korte ontruimingsoefening om alle medewerkers (ook parttimers en thuiswerkers) vertrouwd te laten raken met procedures en alarmsignalen.

Samen voor veiligheid
Veiligheid op de werkplek kunnen we samen bewerkstelligen. Door elkaar aan te moedigen om veilig te handelen, verkleinen we de kans op een ongeluk.

Heb jij nog tips of verhalen over werkplekveiligheid? Deel ze met ons!

Een ongeluk zit in een klein hoekje