INCOMPANY BEDRIJFSFITNESS EN THUISWERKEN

door | 27 apr 2022

Tegenstelling of complementair?

Nu thuiswerken, ook na Corona, een blijvertje lijkt, zou een sportruimte op kantoor overbodig kunnen zijn. Maar is dat ook echt zo? Welke overwegingen zijn er nog meer?

Sporten, gefaciliteerd door de werkgever, geheel of gedeeltelijk onder werktijd, met of zonder eigen bijdrage, dient meer doelen dan slechts het fit en vitaal krijgen of houden van medewerkers. Zeker in deze tijd, waarin het kantoor steeds meer de functie krijgt van een sociale ontmoetingsplek, in plaats van slechts een plek waar je komt om te werken. Hier liggen kansen!
Samen trainen heeft namelijk nog veel meer toegevoegde waarden, zowel voor de werkgever als voor de medewerker. We noemen de belangrijkste.

 Voor de werkgever:
1.Goed werkgeverschap
2. Als werkgever zorg je goed voor je personeel. Dat gaat verder dan een mooi salaris.
3. Positief bedrijfsimago “great place to work”.
4. Medewerkers vinden een bedrijf met sportfaciliteiten doorgaans interessant en screenen hierop bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst.
5. Duurzame inzetbaarheid
6. Fitte en vitale medewerkers zijn productiever, minder ziek en minder lang ziek en zijn veerkrachtiger.
7. Boeien en binden van medewerkers
8. Hoe hou je de werkomgeving leuk en uitdagend?
9. Interventie mogelijkheid
10. Medewerkers met klachten en kans op langdurige uitval, kunnen vroegtijdig worden geholpen.

Voor de medewerker:
1. Versterken van het groepsgevoel
2. Je doet het “samen”.
3. Afvlakken van de hiërarchische verhoudingen
4. Ook de directeur of leidinggevende kom je tegen in de bedrijfssportruimte.
5. Ontwijken van de files
6. ‘s Morgens extra vroeg van huis, eerst sporten op kantoor en dan pas achter je bureau. ’s Avonds blijven hangen om te sporten en pas na de files naar huis.
7. Laagdrempelig en efficiënt
8. Thuis is thuis. Je hebt al gesport en je hoeft de deur niet meer uit.
9. Sportief netwerken. Je spreekt collega’s ook eens op een andere manier.

Ruimte en budget
De misvatting die bij veel werkgevers bestaat, is dat de realisatie van een sportruimte op kantoor veel ruimte en budget vergt. Natuurlijk, er is ruimte nodig en ook trainingsmaterialen, maar bij (te) weinig beschikbare ruimte kun je dit opvangen door ruime openingstijden te hanteren.

Niet alle apparatuur hoeft nieuw te zijn. Er is een zeer ruime keuze aan goede, gereviseerde AA kwaliteit fitness apparatuur en ook hoeft de ruimte niet altijd vol te staan met toestellen. Functionele trainingsmaterialen, nemen niet alleen veel minder ruimte in, ze zijn ook nog eens veel minder duur in de aanschaf. Vergeet ook niet de mogelijkheid van groepslessen, zoals yoga of circuittraining. Tevens kun je denken aan seizoensgebonden buitensport programma’s in de directe omgeving van het kantoor.
Ook wel eens gedacht aan een hybride model? Medewerkers kunnen op kantoor sporten, maar op hun thuiswerkdagen biedt de werkgever online vitale programma’s aan. Dat kunnen online bewegingslessen zijn, maar ook workshops over voeding of slaap. Zo houd je de verbinding, ook met medewerkers die vanuit huis werken.

Maatwerk en begeleiding
First1 Bedrijfsfitness, sinds oktober 2022 bekend onder de nieuwe naam VitalityatFirst, heeft al meer dan 30 jaar ervaring in de incompany bedrijfsfitnessmarkt en heeft voor iedere bedrijfsfitness uitdaging een passende oplossing. Juist dit maatwerk maakt ons onderscheidend in de markt. Bedenk verder, dat het succes van een bedrijfsfitnessruimte niet slechts ligt in de materialen die er staan, maar vooral ook in de begeleiding van de sportprogramma’s. Zonder begeleiding krijg je vaak slechts de sportievelingen aan boord, terwijl je eigenlijk juist wil inzetten op deelname van de twijfelaars en de medewerkers die dreigen uit te vallen. Een gevarieerd aanbod, de juiste begeleiding en het creëren van een clubgevoel helpen hierbij enorm!

Kortom: incompany bedrijfsfitness is niet slechts een doel op zich, maar een middel om medewerkers fit en vitaal te houden en te boeien en te binden, in deze tijd belangrijker dan ooit!
Het Gezonde Kantoor, wij creëren werkgeluk!

Erica Roosenschoon