werk(plek)beleving

door | 28 jan 2024

Werk doe je niet meer alleen op kantoor: het kan overal. Dat heeft een impact die veel vraagt van mensen. Hoe blijf je vitaal en hoe blijf je werkgelukkig?

We hebben tegenwoordig niet meer één vaste werkplek, maar werken zowel online als offline, thuis of elders. Hybride werken vraagt afstemming op elkaar, nog meer rekening houden met elkaar en begrip hebben voor elkaars situatie. Het zijn uitdagingen waar veel mensen moeite mee hebben. Het geeft onderlinge spanningen en irritaties. Een interactieve en toegankelijke teambegeleiding helpt om onderling begrip te bevorderen en samen meer werkplezier te creëren.

Ik ga in dit kader graag wat dieper in op het thema miscommunicatie. Hoe komt het toch, dat de communicatie met de ene collega verloopt, alsof je elkaar al jaren kent, terwijl het met de andere collega stroef loopt. Of ervaar je weleens dat jij en een collega een gesprek anders interpreteren?

Iedereen heeft unieke gedragsvoorkeuren en manieren van informatie verwerken, wat kan leiden tot verschillende perspectieven. Collega Jan is geobsedeerd door details, collega Marie gedraagt zich vaak als drama Queen en collega Piet blijft altijd binnen de veilige lijnen. Als iedereen maar meer zoals jij was…Dit resulteert vaak in miscommunicatie, omdat mensen de wereld vaak zien door de lens van hun eigen perceptie

In werkelijkheid is het juist deze diversiteit aan gedragsstijlen die een team sterk maakt. Twee kapiteins op een schip werkt niet, maar een schip zonder kapitein ook niet. Iedereen heeft zijn eigen specialiteiten en draagt bij aan het geheel. Het belangrijkste is om te begrijpen wat ieders communicatie voorkeursstijl is en de verschillende kwaliteiten die daarbij horen, te benutten..

Gedragsstijlen zijn in essentie voorkeurswijzen van handelen en communiceren. Deze stijlen bepalen hoe iemand interacties aangaat, acties onderneemt en situaties interpreteert. In mijn workshops gebruik ik het concept ‘Wereld van Verschil’, waarin stijlen worden geïdentificeerd als ‘Rijken’, elk met een unieke kleur.

De vier hoofdcategorieën zijn:

•           Het Daadkrachtige Rijk: Dit rijk omvat personen met een voorkeur voor actiegerichte en probleemoplossende benaderingen.

•          Het Stabiele Rijk: Kenmerkend voor mensen die waarde hechten aan betrouwbaarheid, harmonie en een luisterend oor bieden.

•           Het Concentieuze Rijk: Hier vinden we de analytische, geordende en nauwkeurige individuen.

•           Het Invloedrijke Rijk: Dit rijk bestaat uit personen die bekend staan om hun enthousiasme, innovatie en optimisme.

Met deze kennis over gedragsstijlen kun je beginnen met het onderzoeken en begrijpen welke stijl jezelf hebt en jouw directe collega’s mogelijk hebben. Inzicht in en begrip van de verschillende gedragsstijlen leidt tot een effectievere samenwerking en maakt je werkomgeving een stuk prettiger!

Meer informatie? Neem contact op met Drielink Coaching.

Werkplek beleving