Ergonomie: een werkplek die bijdraagt aan een langer leven

door | 25 mrt 2024

Ergonomie gaat over het afstemmen van hulpmiddelen en omstandigheden op de eigenschappen van de mens. Als dit goed gebeurt, functioneren mensen veel beter. Niet gek dat er tegenwoordig veel aandacht is voor ergonomie op de werkplek. Wij creëren werkgeluk bij Nomax Project door dynamisch werken op te nemen bij onze inrichtingsconcepten.

Investeren in een ergonomisch goede omgeving biedt namelijk vele voordelen. Door proactief te investeren in een ergonomische werkomgeving, vermijd je later hoge kosten door ziekteverzuim en uitval. Ook zijn gezonde medewerkers productiever. Minder pijnklachten leiden tot betere focus, meer efficiëntie en minder verloren tijd. De kosten van ergonomische oplossingen zijn relatief laag in vergelijking met de kosten van langdurig ziekteverzuim. Ook draagt een goede werkomgeving bij aan een positieve werksfeer.

Serieus thema bij (her)inrichting
Genoeg redenen dus om ergonomie als serieus thema mee te nemen bij de inrichting van een nieuw kantoor, school, instelling of anderszins. Nomax Project is sterk in het aanpassen van de omgeving aan de mens, al zeggen we het zelf. Ergonomie zit vervat in ons dagelijks leven, maar is vooral bekend van werksituaties. Het is afgeleid van de Griekse woorden ‘ergo’ (werk) en ‘nomos’ (wet). Ergonomie staat daarbij voor gezond en efficiënt werken. Gebruiksgemak en comfort zijn andere speerpunten bij onze mensgerichte inrichtingconcepten.

Beweging stimuleren
Alles komt samen in een conceptueel ontwerp, waarin dynamisch en/of hybride werken een belangrijke plek krijgen. Een hedendaags kantoor heeft in onze ogen ruimten voor overleg, die ontmoeting en beweging stimuleren. Maar ook stilte- en werkplekken, grote en kleine teamruimtes en een open keuken of bedrijfsrestaurant waar je een lunchafspraak kunt houden. Daarnaast bieden wij ergonomische werkplekinrichting voor beeldschermwerkers. Dit doen we oa met producten van Bakker Elkhuizen. Alles is erop gericht om mensen in beweging te krijgen en een goede werkhouding aan te laten nemen. Bekijk het onderstaande filmpje over de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad, opgesteld in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Staand vergaderen
Wij hebben prachtige oplossingen voor vergaderruimten met zit-/statafels, waaraan je zittend en staand kunt vergaderen. Want wist je dat veel en langdurig zitten zorgt dat je je spieren nauwelijks gebruikt? Met name je beenspieren, de grootste spieren van je lichaam. Dat zorgt ervoor dat suikers en vetten minder goed worden verwerkt. Daardoor heb je een hoger risico op hart- en vaatziektes en het ontwikkelen van diabetes. Te lang zitten kan je levensduur verkorten. En nee, dit is niet overdreven. Wie teveel zit, heeft meer kans op zo’n 24 chronische aandoeningen en ernstige ziektes. Tijd voor actie dus!

Van goede bureaustoel tot goede akoestiek
Een ergonomische omgeving beslaat het hele gebied, van een goede bureaustoel tot een goede akoestiek. Wist je dat er vier soorten ergonomie zijn? Behalve de fysieke ergonomie, de meest bekende, heb je cognitieve-, organisatie- en sensorische ergonomie. Bij cognitieve ergonomie kun je denken aan mentale belasting of aandacht. Organisatie-ergonomie gaat over het optimaliseren van organisatiestructuren en -processen, en bij sensorische ergonomie staan de zintuigen centraal. Hoe zie, hoor en ruik je je omgeving. Hierbij zijn bijvoorbeeld goede akoestiek en een goed lichtplan belangrijk. Nomax Project helpt bij de eerste en laatste vorm van ergonomie. Kortom, het veilig, gezond en comfortabel inrichten van de werkomgeving. Met werkplekken die maximaal geschikt en aanpasbaar zijn aan de gebruiker. Een werkomgeving die de kans op een langer leven vergroot. Dat is nog eens bijdragen aan werkgeluk!