We leven en werken in tijden van transitie. En dat maakt dat er onzekerheid is. Onzekerheid over hoe de toekomst eruitziet, onzekerheid over welke (veiligheids)risico’s er op ons afkomen. Dit kan ervoor zorgen dat medewerkers zich vastklampen aan bestaande zekerheden, aan bekende procedures of niet open staan voor vernieuwing. De vraag is of dit de veiligheid in het bedrijf ten goede komt. Goed leiderschap kan hier dan een groot verschil in maken.
Maar wat is goed leiderschap? Beter gezegd: wat zijn passende leiderschapsstijlen c.q. -kwaliteiten in deze tijden?
Mannelijke leiderschapskwaliteiten
Mannelijke leiderschapskwaliteiten worden vaak geassocieerd met een directieve stijl. De nadruk ligt op prestatie en resultaat, wat kan leiden tot snelle besluitvorming en een focus op duidelijke doelen. Dit type leiderschap kan effectief zijn in competitieve en prestatiegerichte omgevingen of bijvoorbeeld in situaties die snelle besluitvorming vereisen. Deze stijl is niet per definitie gericht op het sociale en emotionele welzijn van de werknemers en alhoewel mannelijke leiders duidelijkheid en structuur kunnen bieden, kan er (te) weinig nadruk liggen op bijvoorbeeld stressmanagement.
Vrouwelijke leiderschapskwaliteiten
Vrouwelijke leiderschapskwaliteiten worden vaak omschreven als meer democratisch en empathisch. Vrouwelijke leiders hebben de neiging om te luisteren, samen te werken en hun teamleden te betrekken bij besluitvorming. Dit bevordert een inclusieve werkomgeving waarin diversiteit van gedachten wordt gewaardeerd en er meer ruimte is voor open communicatie. Gebleken is dat deze stijl leidt tot hogere productiviteit en minder stress gerelateerde klachten.
Vrouwelijke leiders leggen ook meer nadruk op veiligheid, niet alleen als een kwestie van naleving van voorschriften, maar als een prioriteit om hun teams te beschermen. Kortom, vrouwelijke leiders brengen waardevolle kwaliteiten die niet alleen bijdragen aan een prettige werksfeer, maar ook aan verbeterde arbeidsveiligheid en arbeidsomstandigheden, wat leidt tot een gezondere, meer ondersteunende werkcultuur.
En wanneer u nu denkt dat alleen vrouwen dit zouden kunnen, dan heeft u het mis!! Ook mannen kunnen deze kwaliteiten in zichzelf aanboren, want we zijn allemaal uitgerust met een mooie mix van beiden.
Meer weten?
De Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde (NVVK) en Safety&Health@Work hebben de krachten gebundeld. Op 2 en 3 oktober 2024 zullen het NVVK Veiligheidscongres en de veiligheidsvakbeurs Safety&Health@Work gelijktijdig plaatsvinden in Rotterdam Ahoy.
Tijdens de parallelsessies op 2 oktober, verzorg ik samen met Viola van Guldener, schrijfster van ‘Ben jij de bezielende leider’ een workshop over dit thema. Wij doen dit namens het netwerk voor vrouwelijke preventieprofessionals ‘Rok en Rol’.
Zien we u daar?