Een op de zes werknemers heeft burn-outklachten en één op de drie die uitvalt, geeft als reden hoge werkdruk en stress. We weten nog niet goed wat een burn-out precies is en daardoor is het lastig om een diagnose te stellen. Wat zeker is, is dat veel werknemers last hebben van stress gerelateerde klachten.
Hoe voorkom dat je een burn-out krijgt? Voor een groot deel ligt de verantwoordelijkheid bij jezelf. Dit kun je er zelf aan doen: (bron: Intermediair)
1. Hulp vragen en ‘nee’ zeggen
De verantwoordelijkheid voor mentaal welzijn ligt niet alleen bij de werkgever. Voor een heel groot deel ligt die bij jezelf. Je kunt zelf hulp vragen en je kunt nee zeggen. Niet gemakkelijk, maar wel te leren.
2. In gesprek gaan
Zaken die werknemers stress opleveren, zijn continue bereikbaarheid, veel e-mails, weinig autonomie (bijvoorbeeld geen invloed hebben op je eigen werktijden) en agendamanagement. Het houden van een goede werk-privébalans is vaak lastig. Ga hierover in gesprek met je werkgever.
3. Kruip niet in slachtofferrol
Als jouw werkgever geen flexibele werktijden, sportmogelijkheden of stadswandelingen faciliteert, kruip dan niet in de slachtofferrol, maar onderneem zelf actie. Schrijf voor jezelf op waar jij stress van krijgt en bedenk wat je zelf kunt doen om dit te verbeteren. Als je eigenaarschap toont en leiderschap neemt, ben je in staat om dingen te veranderen.
Extra tip: PSYCH-K® methode
Binnen mijn coachpraktijk Drielink Coaching gebruik ik meer en meer de PSYCH-K® methode bij 1 op 1 coaching. PSYCH-K® is een eenvoudige en snelle methode om belemmerende overtuigingen te transformeren in ondersteunende overtuigingen op het onderbewuste niveau. Bovendien kan je met deze methode stress tot op celniveau uit je lichaam verwijderen.
De resultaten zijn verbluffend, bijna magisch en ik bereik enorm goede resultaten, ook bij mensen met burn-out klachten.
Hoe het werkt:
Het blijkt dat, als het onderbewuste een belemmerende overtuiging heeft, onze spierspanning 20% minder sterk is. Met PSYCH-K® hebben we een methodiek om de spierspanning heel simpel te testen. Dus als je voor de overtuiging: “Ik ben goed zoals ik ben” test en de spierspanning is zwak, dan weten we dat dit in het onderbewust niet ‘geloofd’ wordt. De belemmering op deze overtuiging in het onderbewuste houdt het tegen. Met PSYCH-K® hebben we verschillende simpele oefeningen om de belemmerende gedachte te transformeren naar een helpende, positieve gedachte.
Dinga van Driel – Drielink coaching