een risico-inventarisatie is geen moetje, maar een kans!

door | 15 jan 2024

Een risico-inventarisatie is zeker geen “moetje”, maar eerder een kans om de veiligheid en gezondheid van werknemers te waarborgen en te verbeteren. Door middel van een risico-inventarisatie kunnen potentiële gevaren en risico’s binnen de werkomgeving worden geïdentificeerd en kunnen preventieve maatregelen worden genomen om deze risico’s te minimaliseren of te elimineren. Zo kan de veiligheid en gezondheid van werknemers verbeteren, maar ook de productiviteit en efficiëntie van het bedrijf. Dan biedt een risico-inventarisatie toch louter kansen voor zowel werknemers als werkgevers.

Hoe gaat dit in z’n werk?
Hoe die risico-inventarisatie precies in z’n werk gaat, is onder meer afhankelijk van:

🏢 de grootte van het bedrijf
⏰ de hoeveelheid tijd die ervoor vrijgemaakt kan worden
💶 het beschikbare budget

Online systeem
Elke organisatie is uniek en daarom maken wij gebruik van een online modulair keuze systeem. We helpen je bij het kiezen van de modules die specifiek passen bij jullie bedrijf. Vervolgens kun je zelf de vragen beantwoorden en ondersteunen met de nodige documentatie. Wij doen dan online de check, waarna een bedrijfsbezoek volgt. Een plan van aanpak wordt automatisch gegenereerd, je hoeft het alleen nog maar van uitvoeringsdata te voorzien. Hierna wordt indien nodig door ons een toetsingsbrief opgesteld en kun je aan de slag! In het geval dat je geen tijd hebt, bieden we de mogelijkheid om een en ander door ons te laten invullen.

Het enige dat we niet kunnen, is zelf alle risico’s bepalen. Daar zijn jullie, en ook de werkvloer, bij nodig. Het is niet onze bedoeling om te vertellen wat er allemaal mis kan gaan; het belangrijkste is, dat je als werkgever goed voor je medewerkers kunt zorgen.

Uiteindelijk draait alles om mensen en niet om de regels zelf.

Marianne Mulder – VCMCM

Risico inventarisatie