Tips voor het opstellen van een vitaliteitsbeleid

door | 15 jan 2024

We moeten langer doorwerken. Organisaties veranderen en vernieuwen en soms in een moordend tempo. Er wordt veel gevraagd van medewerkers. Daarvoor is het belangrijk, dat medewerkers goed in hun vel zitten, dat de balans tussen werk en privé in orde is, maar ook dat ze veerkrachtig zijn.

Hoe pak je dat binnen je bedrijf aan?
Hier volgen 3 tips van de 9. Misschien heb je er iets aan, of voel je er iets bij.

Tip 1: Hou het klein
Menig plan is goed, maar komt de vergadertafel niet af. De uitvoering is vaak een grote logistieke operatie en voordat je het weet, is het jaar weer voorbij, of heeft het team dat het plan moet gaan uitvoeren, geen tijd. Breek het in stukken, hou het laagdrempelig en begin gewoon!

Tip 2: Doe vooraf een behoeftenonderzoek
Zo veel mensen, zo veel wensen. Iedere medewerker is anders. Inventariseer van te voren, waar medewerkers op “aan gaan”. Een fysieke activiteit, of juist een workshop, waardoor ze kennis vergroten, bijvoorbeeld over gezonde voeding? En willen ze online, live op locatie of beide mogelijkheden? Als je dit weet, zal de participatie hoog zijn, de tevredenheid groot en verdient de investering zich terug.

Tip 3: Speel in op een actualiteit
Is het de week van het Werkgeluk? Kom dan met workshops op het gebied van dat thema. Is het de Nationale Vitaliteitsweek? Organiseer dan eens WandelYoga of een Bootcamp. Op deze manier komen initiatieven niet uit de lucht vallen, maar zijn ze gekoppeld aan Nationale campagnes.

En zeg nou zelf: eigenlijk is het altijd belangrijk om aandacht te besteden aan de gezondheid en vitaliteit van je medewerkers, toch?

Erica Roosenschoon – VitalityatFirst

Tips voor het opstellen van een vitaliteitsbeleid