Wist je, dat vooral chronische stress problemen kan veroorzaken voor je gezondheid?

door | 3 apr 2024

Stress hoeft niet altijd negatief te zijn. Een bepaalde mate van stress houdt je scherp, of haalt het beste uit jezelf. Bijvoorbeeld bij een sollicitatiegesprek waarvoor je bent uitgenodigd, of bij een toets die je moet maken voor je opleiding. Je hartslag en je ademhaling versnellen en je bloeddruk stijgt.

Blijft stress langdurig aanwezig, dan kan dit overgaan in chronische stress. Je lijf staat dan voortdurend en langdurig in de “stresstand” en maakt cortisol aan. Cortisol wordt daarom ook wel het stresshormoon genoemd. Het hormoon wordt aangemaakt in de bijnieren als reactie op een angst- of stressprikkel. Bij chronische stress stapelt het hormoon zich op in je lichaam met allerlei vervelende gevolgen van dien.

Merk je, dat je minder goed slaapt? Eet je minder gezond? Beweeg je minder? Drink je wellicht meer alcohol?  Langdurige stress is van invloed op veel gebieden en kan ook leiden tot een hoog cholesterolgehalte en ontstekingen.

Ben jij een stresskip?
Je kunt stress verminderen door voldoende te bewegen en door ontspanningsoefeningen te doen. Ook professionele begeleiding door coaching of therapie heeft bewezen resultaat.

Wil je minder stress ervaren? Deze vijf fouten maken veel mensen zonder dat ze het weten. Zo zorg je ervoor dat jij ze niet meer maakt!

Beknibbelen op je vrije tijd
Heb je het gevoel dat je te veel moet doen in een te korte tijd? We hebben dan snel de neiging te knippen in onze vrije tijd. Gevolg? We rennen maar door om onze to-do list af te werken, terwijl we geen tijd nemen om te ontspannen. En dit resulteert weer in meer stress.

Je niet bewust zijn van signalen van stress
Als we gestrest zijn, hebben we de neiging door te denderen. We staan niet stil bij de signalen die ons lichaam uitzendt om ons bewust te maken dat we rustiger aan moeten doen.

Ongezonde keuzes maken door stress
Stress zorgt ervoor dat we sneller ongezondere keuzes maken. Zo pakken we ‘s avonds sneller een zak chips of grijpen we sneller naar alcohol of sigaretten.

Focussen op de gevolgen in plaats van de oorzaak
Veel mensen zien stress als vervelend. Maar bedenk je ook: je bent niet voor niets gestrest. Focus je niet alleen maar op het bestrijden van je stress, maar onderzoek ook waar het vandaan komt.

(bronnen: https://gezondnu.nl/gezondheid/op-spreekuur-met-carolien-wat-is-de-invloed-van-stress-op-je-hart/ en https://www.etos.nl/advies/mentale-gezondheid/cortisol/