Gehoord, gezien, gequote

door | 16 apr 2024

Deze week las ik de uitspraak: ”De aanpak die ze hanteren, komt vaak voort uit óf een wettelijke verplichting óf een HR-afdeling die “haast”heeft.
Het artikel ging over de organisatie van een vitaliteitsbeleid, voor veel bedrijven een terugkerend punt op de agenda. Blijkbaar is het lastig, om op dit onderwerp door te pakken en de wens voor een vitaliteitsplan ook écht om te zetten in concrete acties.

Het opzetten en implementeren van een vitaliteitsbeleid is ook niet zo maar gedaan en met alleen het opstellen van vitaliteitsbeleid ben je er nog niet.

Hoe zorg je ervoor dat het vitaliteitsbeleid ook daadwerkelijk aanslaat?
1. Maak een plan
Organisaties werken weinig planmatig. Een keertje stoelmassages organiseren, is geen vitaliteitsbeleid, dat is schieten met hagel. Ook bij het vergroten van vitaliteit heb je te maken met de kracht van de herhaling en vergeet ook niet gedragsverandering. Ik pleit dan ook voor een vitale jaarkalender, waarbij er iedere maand aandacht is voor vitaliteit. Betrek daar ook eens de bedrijfscatering bij, bijvoorbeeld door het aanbieden van een gezonde maandsalade of  gezond broodje.

2. Betrek medewerkers
Het behouden van medewerkers is één van de grootste uitdagingen van dit moment. Medewerkers die zich gezien en gehoord voelen, zijn meer betrokken en voelen zich ambassadeurs van je bedrijf. Het organiseren van een werkgroep of stuurgroep vitaliteit geeft hen de mogelijkheid om mee te denken, waardoor het geen “top down” verhaal wordt, maar een door medewerkers zelf gedragen onderwerp.

3. Benoem vitaliteit in je vacaturetekst
Medewerkers willen tegenwoordig meer uit hun werk halen en kijken verder dan een telefoon of een laptop van de zaak. Ook  secundaire arbeidsvoorwaarden die inzetten op zingeving, werkgeluk en vitaliteit vinden ze belangrijk. Een medewerker die solliciteert, vindt vitaliteit blijkbaar waardevol.

4. Zorg voor een breed aanbod
Zoveel mensen, zoveel wensen en zo is het ook met een vitaliteitsprogramma. Zorg ervoor, dat het programma gevarieerd is en niet slechts inzet op fysiek bewegen. Heb ook aandacht voor mentale ontwikkeling, zoals workshops over voeding, slapen en werkgeluk. Op deze manier is er voor ieder wat wils, hetgeen een positief effect heeft op de participatiecijfers. Je wil tenslotte ook, dat je investering iets oplevert.

5. Doe een piliot
Ben je benieuwd of iets werkt? Organiseer eens een vitale dag of een vitale week in pilot vorm. Het geeft je de ruimte om eens te experimenteren met data, tijden, inhoud en frequentie en je zit nergens aan vast, niet bij leveranciers en ook niet bij je medewerkers, al is er natuurlijk bij je medewerkers wel een zaadje gepland 😉.

Ben jij die haastige HR medewerker en wil je eens vrijblijvend sparren over het opzetten en invullen van een vitaliteitsbeleid? Ik kom graag met je in contact!

Erica Roosenschoon info@vitalityatfirst.nl